Esittely

 • Kasvatustieteen maisteri
 • Erityispedagogiikan opinnot
 • Erityisliikunnan opinnot
 • Tanssipedagogiikan opinnot
 • Lasten ja nuorten tunne- ja vuorovaikutuskoulutus
 • Maatilatalouden perustutkinto, laaja hevosentalous
 • I-tason Centered Riding-ohjaaja
 • Sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja
 • SRL I-tason valmentaja
 • Pammukan kennel: kasvatus- ja koulutus
 • Eläintenkouluttajan ammattitutkinto (opiskelu)
 • Neuropsykiatrinen valmentaja (opiskelu)
 • Kehonkielen merkitys hevosten kouluttamisessa (opiskelu)

Tervetuloa lukemaan tarkempi esittelyni alta!

Eläimet ovat aina olleet minulle erittäin merkityksellisiä. Ensimmäinen kaikista rakkain eläinystäväni oli welsh corgi Roope. Roope ei ollut virallisesti oma koirani, mutta se oli lapsena paras koiraystäväni. Eläinrakkaus on saanut aikaan sen, että haluan jatkuvasti kehittyä paremmaksi eläinten käsittelyssä ja kouluttamisessa. Eläimet opettavat meille paljon myös elämästä. Kuinka olla läsnä, olla juuri siinä hetkessä.

Taidon Kipinä- toiminimeni sai nimensä pitkällisen harkinnan jälkeen. Halusin nimen kuvaavan oppimisen iloa, kunnioitusta ja luottamusta, onnellisuutta eläimistä ja toisistamme ja siitä, kuinka asiat voidaan tehdä taidolla, monella eri tasolla. Äitini kotona oli hänen lapsuudessaan suomenhevonen nimeltään Kipinä. Siinähän se nimi sitten olikin, Taidon Kipinä!

Koirapuolella aloin harrastaa aktiivisesti vuonna 1993 ensimmäisen koirani, bretoni Pamin, kanssa. Pamin kanssa harrastin TOKOa, agilitya, seisojien metsästyskoulutusta, näyttelyjä ja raunioetsintää. Näistä lajeista raunioetsintä vei silloin jo mennessään, koska koirien hajutyöskentely on äärimmäisen mielenkiintoista! Aloitin myös muiden koiranohjaajien kouluttamisen jo nuorena, ja koulutin ensimmäistä kertaa Suomen kennelliiton nuorten leirillä agilitya kesällä 1997.

Vuonna 2000 minulle tuli belgianpaimenkoira malinois Ilo, jonka kanssa harrastimme paljon. TOKO:ssa kilpailimme erikoisvoittajaluokassa, agilityssa kolmosluokassa ja osallistuimme SM-kilpailuihin, palveluskoirapuolella kilpailimme sekä haussa ja jäljellä.

Laumaamme kirmasi vuonna 2005 käyttölinjainen kultainennoutaja Välke. Välkkeen kanssa olemme kilpailleet TOKO:ssa, agilityssa, palveluskoirapuolella haussa, noutajien metsästyskokeissa ja wt-kokeissa. Välke on saavuttanut palveluskoirahaussa koulutustunnuksen HK3. Välkkeen kanssa toimimme aktiivisesti pelastuskoirapuolella ja osallistuimme myös pelastuskoiraohjaajakurssille Kuopion pelastusopistolla. Harrastuslajeista lähinnä sydäntäni onkin haku ja etsintä. Vuonna 2011 laumaamme liittyi Välkkeen poika Antton. Anttonin kanssa olemme kilpailleet TOKO:ssa ja harrastaneet agilitya ja pk-hakua. Koko koiraharrastusajan olen kouluttanut eri koirayhdistyksillä ja -seuroilla pentu- ja tottelevaisuuskursseja sekä maastoetsintää Jyväskylässä ja Kuopiossa. Nyt on viimeinkin oman yrityksen aika!

Olen kasvattanut kolme kultaisennoutajan pentuetta kennelnimellä Pammukan (2009, 2011 ja 2014). Pammukan pennut ovat lähteneet aina tarkoin harkittuihin koteihin. Olen panostanut pentujen kotikasvatukseen ennen luovutusta ja järjestänyt aktiivisesti koulutuksia pentujen omistajille.

Hevospuolella minulle on kertynyt kokemusta vuodesta 1990. Aloitin ratsastuksen perinteisesti ratsastuskoulussa. Jo pian huomasin hevosten hoitamisen olevan minulle erityisen tärkeää, samoin kun hyvän suhteen luomisen hevoseen. Lukion jälkeen opiskelinkin hevosenhoitajaksi.

Olen kilpaillut seura- ja aluetasolla koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Ratsuina ovat toimineet ratsastuskoulun hevoset, vuokrahevoset ja vuodesta 2008 lähtien oma suomenhevoseni. Olen harrastanut myös ohjasajoa ja valjakkoajoa.

Ratsastuksen maailmani koki mullistuksen minun osallistuttuani ensimmäistä kertaa Centered riding-tunnille. Juuri jotain tällaista olin aina kaivannut! Ratsastus muuttui helpommaksi, kevyeksi ja hevosystävälliseksi! Istunta ja kehotietoisuus ovat mielestäni kaikkein tärkeimmät välineet ratsastamisessa. Olen päivittänyt hevosten kanssa osaamistani jatkuvasti Centered Riding-kursseilla, akateemisen ratsastustaiteen kursseilla, hevosenkäsittelyssä ja kehonkielen opiskelussa. Pilates ja tanssi tukevat oheislajeina ratsastustani. Hevosten hyvinvointi on minulle tärkeää. Hevoset ovat upeita eläimiä, jotka opettavat meille paljon.

Pedagoginen taustani on vahva. Olen toiminut luokanopettajana alakoulussa vuodesta 2006 lähtien. Opettajana olen kannustava ja pyrin löytämään jokaiselle parhaimman tavan oppia. Olen opiskellut kasvatustieteen maisteriksi ja tehnyt pedagogiset opettajan opinnot sekä erityispedagogiikan opinnot osana luokanopettajan opintoja. Olen opiskellut lasten- ja nuorten vuorovaikutus- ja tunnetaitojen tukemista. Erityisesti tunnepuoli kiinnostaa minua, koska tunteet ovat aina yhteydessä kehoon. Eläinten kanssa kehonkielemme ja mielialamme vaikuttavat aina myös eläimeen. Näistä asioista on tärkeää olla tietoinen.

Eläinten kouluttamisessa haluan kehittyä jatkuvasti. Rauhallinen mielentila ja postiivinen vahvistaminen ovat kaiken lähtökohta! Opiskelen työni ohella eläintenkouluttajan ammattitutkintoa erikoistumiseläiminä hevonen ja koira.

Taidon Kipinä järjestää koiranohjaajille monenlaista koulutusta: pentupiirejä, agilitya, noutajien koulutusta, yksilöllisesti räätälöityjä koulutuksia sekä palveluskoirapuolen hakukoulutusta ja esine-etsintäkoulutusta. Koulutus järjestetään aina pienissä ryhmissä, jolloin oppiminen on kiireetöntä ja yksilöllistä.

Hevospuolen tarjontaan kuuluvat Centered Riding-menetelmiä hyödyntävät ratsastusvalmennustunnit sekä hevosten maastakäsittely- ja koulutustunnit. Voit tulla halutessasi kärryajelulle opettelemaan ajamista tai vain nauttimaan kyydistä. Palveluihin kuuluvat myös hevosenhoito-opetus, talutusratsastus ja hevoseen tutustuminen.

Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa asetetaan aina yksilölliset tavoitteet, joiden tavoitteena on tukea ihmistä omassa elämässään.  Hevosten seuraaminen ja niiden kanssa toimiminen opettaa monia taitoja sekä antaa virkistystä ja elämäniloa!

Neuropsykiatrinen valmennus: Olen aloittanut syksyllä 2020 Neuropsykiatrinen valmentaja-koulutuksen Kuopiossa ja valmistun toukokuussa 2021. Koulutus keskittyy neuropsykiatrisiin erityisvaikeuksiin ja valmennusmenetelmään.

Neuropsykiatrinen valmennus sopii kaikenikäisille ihmisille, jotka haluavat parantaa toimintakykyään omassa elämässään. Ratkaisukeskeiset menetelmät ovat valmennuksen perusta. Pyrimme yhdessä löytämään yksilölliset tavoitteet, voimavarat ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Nepsy-valmennusta on mahdollista toteuttaa myös eläinavusteisena koirani Anttonin tai hevoseni Hillan kanssa.

Koulutus / valmennus on aina mahdollista suunnitella ja toteuttaa yksilöllisesti. Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä juuri sinulle tai teille sopiva ratkaisu!

Oivalluksia, läsnäoloa ja oppimisen iloa, siitä on Taidon Kipinä tehty.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Kati Taskinen